Shot för att stärka immunförsvaret

För dig som vill stärka immunförsvaret och öka på din dos med gurkmeja varje dag kan du blanda riven ingefära, riven gurkmeja (eller gurkmejapulver), kanel, cayennpeppar, pressad citron och lite vatten. Den här lilla dosen kan hjälpa ditt immunförsvar och göra dig mer motståndskraftig mot patogena faktorer. Bäst är förstås att försöka använda ekologiska ingredienser.

Gör så här:

  • Riv 1-2 msk ingefära, lägg i ett glas.
  • Tillsätt 1 tsk gurkmeja, lite cayennepeppar och kanel.
  • Fyll sedan på med pressad citron och varmt eller kallt vatten och låt dra i ca 5 minuter.
  • Du kan även söta upp med t.ex. honung.

 

Ingefära: har använts som läkemedel i tusentals år. Den innehåller mycket antioxidanter och är antiinflammatorisk. Den är bra för tarmar och mage, minskar illamående, har bra effekt vid förkylning, ökar blodflödet och ger en värmande effekt m.m. Den är även rik på kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

Gurkmeja: är en tropisk ört som under lång tid använts för att bota inflammatoriska åkommor. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant. Modern forskning visar att gurkmeja har god effekt på vår mage och våra tarmar och förbättrar matsmältningen, att den stödjer leverfunktion och detoxar och är bakteriedödande Den innehåller curcumin som är en antioxidant som lindrar inflammationer. Studier visar att gurkmeja kan vara upp till 3 gånger mer effektiv mot smärta än exempelvis aspirin. Den är rik på järn, vitamin B3, kalcium och curcumin.

Kanel: är bakterie- och svampdödande, underlättar matsmältningen, ökar cirkulationen, lindrar PMS och förebygger urinvägsinfektion, karies och tandköttsproblem. Den reglerar även blodsockret.

Cayennepeppar: bidrar till att kickstarta matsmältningssystemet och ökar cirkulationen och ämnesomsättningen. Även den är bakteriedödande, smärtstillande och hjälper liksom både gurkmejan och ingefäran till med leverrening. Den hjälper även kroppen att ta upp gurkmejans curcumin.

Citron: Innehåller bioflavonider som är antioxidanter som skyddar kroppen mot toxiska skador. Citron stärker immunförsvaret och har en läkande effekt på kroppen som orsakas av fria radikaler. Den stimulerar även produktionen av magsafter och hjälper på det sättet till med matsmältningen.