Råd och tips för dig med allergi

Nu närmar sig våren med stormsteg och med den ofta en kämpig tid för dig som har allergi. Magen och lungan har en stark koppling till varandra när det handlar om allergi. Det är viktigt att äta varm mat eftersom rå och kall mat kan spridas från magen uppåt till lungan och skapa besvär. Därför är det nyttigt att äta varm och tillagad mat speciellt nu på vintern eftersom vi lever i ett kallt klimat.

Att äta varierad mat är också viktigt så att inte kroppen belastas med en för ensidig kost. En överkänslighet kan vara mot ex pollen, damm och smog. Olika typer av mat som kan ge besvär med rinnande eller täppt näsa, nysningar, klåda i ögon eller på huden, yrsel eller illamående.

Här kommer några olika mattips som kan vara till hjälp vid dessa besvär:
Ingefära, lök, salladskål, morötter, grön bladsallad, kyckling.

Försök att undvik mat som vete, citrusfrukt, choklad, skaldjur, mejeriprodukter, ägg, potatis och dålig luft. Det är viktigt att magen fungerar som den ska eftersom trög mage kan leda till värre symtom.

Tips!
Drick ingefärste färdig i tepåse eller som du gör själv genom att skiva ner färsk ingefära i vatten som du låter sjuda i några minuter.

Ett annat bra tips vid allergisk klåda i ögonen är att göra ett avkok på gojibär och krysantemum som du dricker som te.

Prosit!