Problem med svullen mage/ballongmage

Svullen mage eller ballongmage som det också kallas är något som många lider av. Det kan bero på många saker och om man har varit hos läkare och uteslutet olika former av sjukdomar så får man ofta stämpeln IBS. Just ballongmage är kanske det som mest beskriver hur magen känns, uppblåst, vilket så klart påverkar hela livet för många. Du kan få kommentarer som exempelvis ”När är det dags?” eller känna dig obekväm i tighta kläder och i de värre fallen även ha smärta. Alla kan ha en uppblåst mage då och då men när det blir vardag så signalerar det om att något inte är som det ska. Ofta beror det på vad vi äter eftersom mycket av den kost vi stoppar i oss är mat som jäser i tarmarna och gaserna som bildas får tarmarna att expandera. Vanligt är att det är mat som socker, baljväxter, olika sädesslag speciellt vete, lök och vitlök. Stress är även viktig faktor till svullen mage. När vi är stressade är vårt sympatiska nervsystem igång och då går energin åt till att vara i beredskap och då finns det ingen energi till matsmältning.

Ibland trycker den uppblåsta magen upp mot magmunnen vilket får till följd att du får sura uppstötningar, halsbränna och illamående.

Saker du kan göra för att hjälpa tarmarna är:

  • Massera tarmarna medsols gärna med lite olja, gärna då med t.ex. mandel- eller olivolja med lite eterisk olja som fänkål eller mejram.
  • Andas med långa och djupa andetag som får magen att lyfta, då masseras tarmarna inifrån. Det är även viktigt att andas rätt så att inte diafragman tar för mycket plats och om man inte är van att tänka på andningen kan det behövas lite övning innan det blir rätt.
  • Sitta ned i lugn och ro och äta och tugga långsamt och länge samma tugga så att matsmältningsenzymerna sätter igång. Det är ingen bra idé att äta framför tv:n eftersom vi omedvetet går igång på det som händer där. Så lite intryck som möjligt är bäst och fokusera på maten, titta på färgerna, känn texturen och smaken.
  • Motionera, gör det som känns roligt och som du mår bra av. Om du har svårt att komma ut så försök att göra något hemma t.ex. gå runt hemma, sitt på en stol och rör överkroppen och armar, sväng med benen, ja gör det som faller dig in. Bättre lite rörelse än ingen alls. Res dig ofta upp ur soffan och sträck på dig.
  • Gå på toaletten och ha gärna en pall framför dig som du sätter fötterna på, det rätar ut tarmarna och får dina muskler att slappna av så att du blir ordentligt tömd.
  • Tänk på vad du äter och undvik sådant du misstänker kan vara orsaken.
  • Ät gärna t.ex. fänkål som har en lugnande verkan på stress och kramp i magen, kardemumma och kanel på gröten/filen, mejram som också är bra vid kramp i matsmältningssystemet (är även bra vid arytmier, pms, migrän från nacken och mycket annat), oregano, rosmarin, timjan och svartpeppar är också väldigt bra för matsmältningen.

Om du inte kommer tillrätta med dina problem rekommenderar vi att du provar Akupunktur, Akupressur, Kraniosakal terapi eller Lymfmassage.

Suzanne är även diplomerad örtterapeut och kan även hjälpa till med att ta fram örter och eteriska oljor som främjar matsmältningen.

Du bokar tid hos oss här.