Vad händer i kroppen när vi känner rädsla?

”Rädsla är naturligt för den vise och att veta hur man besegrar den är mod.”
– Alonso de Ercilla y Zúñiga

Vad är egentligen rädsla?

Vi har många olika känslor, några andra är ilska, förvåning, glädje och sorg, men här ska vi prata mer om just känslan rädsla.
Rädsla är till för att skydda och uppmärksamma oss på fara i omgivningen. Det gör att vi blir alerta och handlingskraftiga på att antingen springa eller slåss. I vissa fall kan vi hamna i ett apatiskt tillstånd – se möss som möter en katt, det är ofta de lägger sig ned som döda och när katten tycker de är tråkiga och går därifrån springer musen därifrån. Alarmreaktionen styrs av det autonoma nervsystemet som inte går att kontrollera med viljan, men vi kan med hjälp av viljan stoppa tankarna och på det sättet reaktionerna i kroppen. Den del i hjärnan som kopplas in vid rädsla är amygdala. När vi blir rädda lämnar den känslan vår kropp efter 30-90 sekunder. Därefter är det vår fantasi som tar vid och våra tankar bygger upp olika scenarios om vad som skulle kunna hänt osv. Det gör att vi har kvar den osköna känslan bra mycket längre än vi behöver.

Vi behöver kunna känna rädsla för att skydda oss men för mycket känslomässig aktivitet orsakar obalanser i vårt system och om man tittar på kinesisk medicin så blir det även blockeringar i meridianerna, de olika banorna i kroppen. När känslan väl har skapat obalans behöver vi återställa balansen på något sätt, ett bra sätt är kroppsbehandlingar, örter och förändringar i kosten. Rädsla som inte bearbetas försvagar även njurarna, vilket kan leda till ofrivillig urinering och sängväta som ses hos många barn.

Men vad händer i kroppen när vi känner rädsla?

Först börjar vi fantisera om vad som kan hända, våra tankar irrar i väg och tänker sig tusen olika scenarios för att kunna möta olika hot, ofta är det bra att vi är förberedda men minst lika ofta så sätter det igång andra reaktioner i kroppen. Rädslan visar sig både kroppsligt och fysiskt, vi kan börja hyperventilera, vårt hjärta slår snabbare, vi börjar svettas, mår illa, vi höjer våra röster, vi drar ihop oss och till slut kan vi inte tänka längre.
Tänk scenskräck, hur många är vi inte som har känt en oförklarlig rädsla när vi tänker på att stå framför en grupp människor, tänk om vi säger fel saker, inte hittar orden osv. Många gånger är det pga osäkerhet, vi är inte säkra på oss själva eller på det vi t.ex. ska förmedla eller att vi inte vet vad som kommer att hända. Rädsla har nog många känt på senaste året i och med Covid-19. Tankar som ”Kommer jag att få det?”, ”Kommer min mamma dö?”, ”Blir jag av med mitt jobb nu?”, ”Vad ska hända?” osv. Dessa tankar och rädslor hjälper oss inte det minsta utan sätter oss bara i en konstant stressbubbla, en stressloop – tankarna bara går om och om igen och vi matas på med ännu mer rädsla från tv och tidningar.  Alla dessa kroppsminnen stannar i kroppen och nästa gång vi står inför samma upplevelse kommer kroppen att gå igång ännu snabbare. Man måste bli medveten om att rädsla endast existerar i våra tankar och att vi har kraften att förändra dessa tankar. Om vi inte gör något åt den irrelevanta rädslan kommer det att visa sig på vår kropp på många olika sätt, som t.ex. att immunförsvaret blir sämre och vi oftare blir sjuka, vi kan få huvudvärk, trötthet, ångest, högt blodtryck, magproblem, smärta i ländrygg (speciellt runt njurområdet), smärta i höfter och ben, inkontinensbesvär, urinvägsinfektioner, problem med menstruation, svårt att bli gravid, minskad sexlust. m.m.

Vad kan vi då göra för stärka njurarna och få rädslan att försvinna ur våra kroppar så att vi kan få tillbaka lugnet?

  • Andas! Det här är A och O. Ta några djupa andetag, det gör att nervsystemet lugnar ned sig, det kan ta några minuter men försök att bara fokusera på andningen. Kroppen har satt igång larmsystemet och det tar lite tid att låta kroppen förstå att det är något farligt på gång.
  • Ta en paus om det går! Stäng av alla intryck från omgivningen. Gå ut i naturen på en långsam promenad. Se någon rolig film. Prata med någon vän om roliga saker (inte tråkiga).
  • Dricka nässel- och nyponte, ljummet citronvatten, äta gojibär, ät svart mat som svart quinoa, svart ris, svart sesamfrön och svarta bönor.
  • Du behöver också jobba med rädslan, varifrån kommer den? Varför känner du som du känner? Det är något du inte alltid kan göra själv, utan ibland behöver vi hjälp utifrån med att se med andra ögon.
  • Reflektion – försök fånga känslan och se varifrån den kommer och försök se om det ligger något i rädslan, är den befogad?

Vi på Må Bra i Riksby har många behandlingar som kan hjälpa dig att komma till rätta med rädslan och stärka njurarna. Det kan även vara bra att boka tid för Coachning hos Suzanne. Boka din behandling här.

 Om du vill läsa med om rädsla kan du göra det här:

Vad händer i hjärnan vid rädsla och ångest? | Hjärnfonden (hjarnfonden.se)

Rädslor lär oss om oss själva – Utforska Sinnet

Njurarna är kroppens vardagshjältar – Hermansdal