Ergonomitips för hemmaarbetare

Ergonomin blir kanske inte så bra när du jobbar hemifrån. Kanske sätter sig stressen på andra sätt och du vet såklart att du ska röra på dig ibland, men det är ofta svårt att få rutin på det. Ergonomitips för hemmaarbetare. Känns det igen?

Här kommer ett gäng med tips som kan underlätta vardagen för dig som jobbar hemma:
  • Se till att alla dina hjälpmedel är så bra inställda som möjligt gällande stol, höjd på skärm osv som möjligt. Du vill framförallt ha stöd för fötter, ländrygg och armar/handleder.
  • Rör på dig ofta, det är det statiska som gör att kroppen får svårt att slappna av och skapar smärtsamma spänningar.
  • Drick mycket och gärna något varmt. Det hjälper cirkulationen och håller dig varm. När du blir kall spänner du dig mer och du måste dessutom gå upp och kissa oftare.
  • Lägg märke till hur det känns i din kropp. Blir du stressad och spänner dig? Hitta då en avslappningsrutin du kan gå igenom. Ställen som ofta spänns vid stress är pannan, käkarna, veka livet (mellangärdet), mage, ländrygg, säte, hälsenor.
  • Andas, börja med långa djupa andetag, sträck på dig som en katt. Ha kläder som sitter löst i midjan. Stå och arbeta om du har möjlighet.
  • Rotera och rör alla leder. Långsamma och stora rörelser. Det ökar cirkulation och rörelseförmåga och du får snabbt indikationer på spända muskler som protesterar.
  • Kom ihåg ögonen! Om du fokuserar blicken länge får du lätt huvudvärk. Låt ögonen slappna av genom att blunda, byta avstånd att titta på, förlora fokus. Du kan också försiktigt stretcha ögonmusklerna genom att spärra upp ögonen och sedan titta så långt till vänster-höger-upp-ner-diagonalt osv som du kan. Kom bara ihåg att gå tillbaka till ett avslappnat nolläge mellan varje. Använd glasögon om det är meningen, de gör ingen nytta på bordet.
  • Tänk på hur du sitter. Gillar du att sitta med ena benet över det andra? Sluta med det eftersom det inte är bra för din cirkulation. Är det för svårt så lägg fötterna i kors istället. Gamla vanor är svåra att bryta, men det går.
  • Sitt på sittbensknölarna. Får du höfterna i bra vinkel så stöttar ryggraden i princip sig själv! Även huvudet måste hållas rakt över kroppen. Huvudet är tungt och har vi det framåtlutat ökar tyngden mycket på relativt små muskler och ger ofta huvudvärk och nacksmärta.
  • Handlederna tar ofta stryk. Du kan tänka att du är stelopererad i handlederna så de inte rör sig för mycket i sidled eller böjs för långt bakåt. Försök att slappna av i armar och händer så fort tillfälle ges, mellan varje rörelse helst. Ha bra stöd för underarmarna, helst inte över midjehöjd. Kolla hur pianospelare använder sina händer – låt dig inspireras!
  • Det finns många appar som hjälper dig att komma ihåg raster eller har små rörelseprogram du kan göra i pauser. Använd appar, sätt larm eller bestäm dig för att efter ett visst antal sidor ska du pausa. Det viktiga är att bryta det statiska i arbetet. Ta gärna en lunchpromenad och bestäm dig för vilka arbetstider du har. När du är färdig för dagen så är du ledig!

Ergonomitips för hemmaarbetare. Om du ändå har svårt att avgöra vad som orsakar dina problem, så kom till oss på Må Bra i Riksby så kan vi hjälpa dig med olika behandlingar och personligt anpassade tips!

Boka behandling här.
Våra olika massagebehandlingar.