Gurkmeja – är det bra för alla?

Gurkmeja har senaste tiden fått stor medial uppmärksamhet. Det är en fantastisk ört som innehåller ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns. Det finns närmare 7000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer. Här hittar du en bra artikel om gurkmeja för dig som vill lära dig mer.

Men är den bra för alla?

Enligt österländsk medicin har gurkmejan en värmande effekt på kroppen. Den minskar stagnationer och stopp och tar bort fukt och kyla i kroppen. Den är bra för magens, leverns och gallblåsans meridian. Om man ser till effekterna är gurkmeja perfekt för dig som har mycket fukt och slem och har lätt för att samla på dig vätska. Den är också bra för dig som lätt får värk och inflammationer.

Personer som är mycket torra och har brist på vätskor i kroppen skulle kunna förvärra sina symtom om de intar för mycket värmande örter som torkar ut kroppen ytterligare.

Om du påbörjar en kur av något slag är det viktigt att du är uppmärksam på vad som händer i kroppen. Förändras symtomen? Mår du bättre?

Precis som läkemedel bör alla kosttillskott och örter ätas med försiktighet. Var medveten om att allt du stoppar i dig kommer ha en effekt på kroppen. Stoppa bara i dig det som gör att du mår bättre.

Shot för att stärka immunförsvaret

För dig som vill öka på din dos med gurkmeja varje dag kan du blanda ingefära, gurkmeja, kanel och cayennpeppar med lite vatten. Den här lilla dosen kan hjälpa ditt immunförsvar och göra dig mer motståndskraftig mot patogena faktorer.

Hoppas du får en lugn, skön och frisk vinter!