Tre tips vid förkylning

Alla blir vi förkylda då och då. Särskilt när vi har mycket för oss, dvs när det verkligen inte passar att lägga sig ner och vila i några dagar. För det är ofta det vi behöver. Förkylningens tre budord är Vila, Vatten och Värme.

Förutom det kan du också prova dessa tre tips:

LÖK.

Vår vanliga gula lök har det aktiva ämnet flavonoider och det svavelaktiga ämnet allicin. Lök har bakteriedödande egenskaper och är bra mot inflammationer. Så här kan du göra: Halvera en lök (du behöver inte ens skala den) och lägg på ett fat i sovrummet, med den flata sidan uppåt. Under tiden du sover, kommer lökens aktiva ämnen att spridas i luften och till dig via dina andningsorgan och på så sätt stärka ditt immunförsvar.

C-VITAMIN

Vitamin C stärker immunförsvaret och är en god hjälp i förkylningstider. Ett tips är att köpa askorbinsyra på hälsokostaffär eller i en vanlig livsmedelsaffär. Då är du redo när förkylningen kommer och kan ge dig själv C-vitamin i koncentrerad form. Dosering: 1-2 tsk blandat med vatten i omgångar, flera gånger om dagen (du märker om du tar för mycket, helt enkelt genom att du då blir lös i magen).

TIMJAN

Timjan innehåller tymol, en flyktig olja med antiseptiska egenskaper. Örten är bra vid förkylningar eftersom den sägs ha bakteriehämmande egenskaper. Använd timjan vid hosta, infektioner och inflammationer.

Tips på en timjankur: Tag 2 tsk timjankrydda (helt vanlig timjan från ditt kryddförråd) och låt det dra 5-10 minuter i kokhett vatten. Sila bort kryddorna och drick långsamt. Du kan brygga och dricka detta te tre gånger om dagen under förkylningen.

Här kan du få fler tips vid förkylning.