Varför blir jag alltid sjuk när jag flyger hem från ett varmt land?

Hej!

Det är nog många som kan känna igen sig i att man någon gång (eller alltid) blivit sjuk när man kommit hem till kalla Sverige efter att ha varit i ett varmt land. Vi brukar säga att vi blivit sjuka på flygplanet. Det var ju den där personen som satt och hostade hela vägen hem…

Österländsk medicin kan förklara fenomenet på följande sätt:
När vi är i ett kallt klimat är våra porer stängda för att skydda kroppen mot kyla och andra externa patogener. När vi är i ett varmt klimat är våra porer öppna så vi inte ska bli överhettade. Detta fenomen är livsviktigt för vår överlevnad. I modern tid har vi lätt att resa mellan olika temperaturer och vår kropp har inte alltid så lätt att snabbt anpassa sig till det nya.

När vi flyger från ett kallt till ett varmt land tar det några dagar för kroppen att anpassa sig. När vi sen flyger hem igen från det varma till det kalla har vi ofta vidöppna porer tills kroppen anpassat sig till kylan igen och stängt porerna. Då gäller det att skydda kroppen på annat sätt exempelvis genom många lager med kläder. Det är vi dock generellt inte särskilt bra på att göra här i Sverige så vi kommer hem med vidöppna porer och bjuder lätt in de externa patogenerna och blir då sjuka. Vi får kyla och vindtecken såsom frossa, feber, förkylning och halsont.

Men det går som sagt att hjälpa kroppen att stå emot en attack genom att skydda sig och hålla sig varm.

Lycka till!