Varför är det bra för kroppen att träna?

Alla vet att vi mår bra av att röra på oss men vi kanske inte vet varför det är bra. När vi rör på oss ökar kroppens förmåga att ta upp och transportera syre i kroppen. Benstommen stärks och våra värden för blodfetter förbättras. Blodsockret blir mer stabilt och blodtrycket normaliseras. Tränar du intensivt kommer du dessutom få ökad blodvolym. Hjärnan påverkas och vi får bättre minne och koncentrationsförmåga samtidigt som koordinationen förbättras och vi får en bättre balans och reaktionsförmåga. Hjärtat pumpar mer effektiv och immunförsvaret höjs.

Våra stresshormoner i blodet minskar vilket avlastar hjärtat och både vårt humör och vår sömn förbättras. Alla dess förändringar sker ofta relativt snabbt vilket gör träning och rörelse till en rolig och tillfredställande sysselsättning.

Som med allt annat kan det bli för mycket av det goda och det gäller att träna lagom och lyssna på kroppen. Vi ska må bra efter ett skönt träningspass!