Buljong – En ny gammal trend

Att dricka buljong av olika sorters kött och grönt är något som människor har gjort sedan urminnes tider. Enligt gamla traditioner är det en väl stärkande dryck som nu börjat bli ”snabbmat” istället för en kopp te eller kaffe att ta med. Det är en ny trend i våra stora städer. Det tar lite tid att koka buljong men är väl värt jobbet för vad det ger kroppen. Det går utmärkt att koka större portioner att frysa ner eller förvara i kylskåp för att kunna ta en kopp att värma om dagen.

Lillian Bridges, en välkänd författare och föreläsare med bland annat Face reading, berättar att hon som barn drack flera olika sorters buljonger av olika typer av kött för att stärka sitt immunförsvar och sin energi. Benmärgsbuljong innehåller massor av olika mineraler som stödjer njurarna enligt Lillian och hon berättar att hon bland annat hjälpt sin son till snabbare tillfrisknande när han råkade ut för ett benbrott. Med soppa av buljong och Korean seaweed i maten blev återbesöket hos läkaren förvånande eftersom hans tillfrisknande gått så fort. De undrade naturligtvis vad han gjort och hade svårt att tro på att buljong påskyndat läkningen i det här fallet.

I Kina brukar man inte blanda olika köttsorter i en och samma buljong. Man tillsätter gärna lite syrligt ex vinäger till buljongen för att få ut mer märg ur benen som kokas. Tänk på att dessa buljonger är mer som en hälsodryck och kanske inte främst som ett mål mat. Det rekommenderas att sila av buljongen efter kokning innan den är helt kall. Det går bra att äta köttet och grönsakerna även om det mesta av smaken redan är utkokat i buljongen.

Buljong rekommenderas för tex benskörhet eller för att stärka sig om man är trött. Det är även gott mitt i vintern när vi behöver värme och kraft i vår mat. Lycka till!

Här finns recept.