Vårt härliga ogräs – brännässlan en av våra bästa medicinalväxter

Nässlan har varit till stor hjälp för människor i många tider och därför också för oss idag. Den kan vara till god hjälp mot hösnuva, allergi, eksem, vätskeansamlingar, urinvägsbesvär, trötthet, ischias, håravfall och kan användas förebyggande mot förkylningar.

Dessutom är nässlan god att äta som soppa. Den är näringsrik på klorofyll, järn, C-vitamin, kalcium och karoten. En bra lunch att plocka med dig när du är ute på morgonpromenaden. Tips! Använd handskar.

Enlig Kinesisk Medicin hjälper nässlan vår kropp att bli av med slem. Den är blodstärkande samt sänker och sprider Qi från lungan och har en värmande effekt på kroppen.

Gör ditt eget nässelte

Te gör du på några skott av nässlan. Plocka gärna färska nässlor under maj månad då du får den kraftigaste effekten. Lägg i en kopp eller termos och häll kokande vatten över. Låt dra en stund och drick. Torka de blad som blir över så du har under vinterns dagar. När du ska använda de torkade skotten häller du även där kokande vatten över och låter dra en kort stund innan du dricker.

Ett bra tips om du vill dra ner på ditt kaffeintag är att du istället dricker en kopp nässelte. Det kan hjälpa dig med den värsta huvudvärken som abstinensen kan ge.

När du plockar nässlan så tänk på var du plockar den. Gärna på en plats där det inte är förorenat av bilvägar eller för nära åkrar som är behandlade. När du hittat ett bra ställe av nässlor kan du plocka de återkommande skotten som växer upp efter att du plockat tidigare. Ett lätt sätt att torka dem är att ställa en tvättställning med ett lakan över. Lägg nässlorna spridda över lakanet. Låt dem gärna torka i ett mörkt förråd eller liknande då de kan dofta starkt. Förvara de sen i glasburkar som du låter stå mörkt.

Maria Treben har gjort en bok om vilda växter och örter och i den beskriver hon att hon gör sina kurer i fyra veckor men börja med en vecka och känn dig för vad du mår bra av. ”Jag dricker på fastande mage på morgonen en halvtimme före frukost en kopp av teet och en till två koppar klunkvis under dagen. Även teet på morgonen ska drickas klunkvis för att förhöja den goda effekten.”

Lycka till!