Lymfans fantastiska värld

Vårt lymfatiska system är komplext och fantastiskt. Det har som uppgift att bekämpa infektioner, transportera fett från tunntarmen till blodet och hjälpa till att rensa ut gamla celler, proteiner och vätska från kroppens vävnader. Det finns i hela kroppen och är en stor del av vårt immunförsvar.

I den traditionella kinesiska medicinen har man länge vetat att det är viktigt att ta hand om lymfan och se till att det är fritt flöde. Kan vi hålla igång lymfsystemet kan vi lättare hålla oss friska. Ett trögt lymfsystem jobbar långsamt och kan ge svullnader på olika ställen i kroppen. Det får svårt att rensa bort slaggprodukter som istället samlas i bindväven och skapar problem. Det är vanligt att man blir svullen runt fötter, ben, knän, nacke och i fingrarna.

Några tecken på att man har problem med lymfsystemet kan vara att man ofta känner sig kall och frusen. Man är svullen och får återkommande förkylningar, problem med bihålorna samt slembildning.

För att få igång lymfan är det viktigt med rörelse. Yoga och andning hjälper bra och du kan även hjälpa huden och lungans meridian genom att smörja in dig varje dag. När du smörjer in dig masserar du huden och hjälper lymfan i rätt riktning.

Här kommer en animerad film i flera dimensioner om det lymfatiska systemet.