Släpp in solen i ditt liv

Visste du att D-vitaminbrist kallas för den dolda folksjukdomen? Studier har visat att vi halverar D-vitamindepåerna var sjätte vecka under vinterhalvåret. Tidigare har D- vitamin varit underskattad, men numera vet forskare att brist på D-vitamin kan leda till en mängd symptom och sjukdomar.

Symtom på D-vitaminbrist kan bland annat vara:
* Allmän muskelsvaghet
* Värk i skuldror, överarm, höft och lår
* Diffus smärta i ländrygg, lårben och bäcken
* Depression
* Trötthet
* Sämre humör
* Nedsatt immunförsvar
* Högt blodtryck

Det mest naturliga sättet att fylla på med D-vitamin är genom solen då våra kroppar kan producera eget D-vitamin. Då fylls det framförallt på när solen står som högst på himlen mitt på dagen mellan april till september. Det räcker med 20 minuter så om man ligger ned och solar bör man maximera produktionen genom att exponera både framsidan och baksidan. Om man har varit i solen mycket under sommaren har man fyllt på sina depåer rejält men framåt december/januari börjar det vanligtvis sina och i februari/mars kan det vara helt tömt. Då är det vanligt att känna sig trött och många får också depressioner. Det kan därför vara bra att fylla på dessa depåer med hjälp av kosttillskott redan från oktober/november.

Rekommenderad dos sägs vara 400-1000 IU (IE)/dag under den mörka delen av året men alltmer experter menar på att det bör vara minst 2000 IU/dag och för en del upp till 10 000 UI/dag. På Må Bra i Riksby rekommenderar vi märken som Holistic och Thornes som du även kan köpa på kliniken.

Vitamin K2 är ett vitamin som bör intas samtidigt som D3.

En kombination av vitaminerna K2 och D3 kan minska risken för benskörhet och dessutom visar flera studier på att den kombinationen även kan minska inflammationsprocesser, sänka blodtryck och motverka åderförkalkning.

En studie som publicerats i Osteoporosis International har dragit slutsatsen att tillskott med K2 och vitamin D3 sannolikt kan minska risken för frakturer och även öka livslängden för kvinnor (i studiens testgrupp hade alla kvinnor genomgått klimakteriet).
Benförlust inträffar som mest intensivt under de första tio åren efter klimakteriet, vilket även är den period då man är mest benägen att utveckla benskörhet.

 

Här är några länkar där du kan läsa mer om vad d-vitaminbrist kan leda till:

http://www.dvitamin.se/

http://www.bristguiden.se/d-vitaminbrist/

http://www.vetenskaphalsa.se/fakta-d-vitamin/

https://kurera.se/k-och-d-vitamin-i-kombo-minskar-benskorhet-och-framjar-hjarthalsan/