Vattnets magiska effekt på huden

Hur mycket vatten dricker du en genomsnittlig dag?

Du får i dig ca 1,5 liter genom maten varje dag. Resten behöver du få i dig genom att dricka. Ett bra riktmärke är att dricka ca 1,5-2 liter om dagen (förutom det du får i dig via maten).
Tränar du eller om det är varmt ute, behöver du mer.

När du har tillräckligt med vatten har du bättre förutsättningar att transportera syre i kroppen så dina celler och vävnader kan fungera effektivt. När cellerna mår bra har du också ett bättre immunförsvar och dina hudceller är återfuktade och mer vitala. Vatten är viktig för produktionen av lymfvätska, så lymfan kan transportera avfallsprodukter ut ur kroppen via lymfkörtlarna.

God vattennivå i kroppen gynnar också till en bättre sömn. En nedsatt sömn påverkar nämligen T-cellers förmåga att skydda kroppen. Dessa är oerhört viktiga för ett bra och effektivt immunförsvar och för en bättre hud. 

Dricker du alltså för lite vatten kan det påverka immunförsvar och huden till det sämre. Du kan känna dig mer trött, hängig och få huvudvärk. Du kan bli uttorkad och få torr hud. Har du en torr hud, åldras huden snabbare, vilket är en ökad risk till för tidiga rynkor.

Jag utmanar dig att göra en ny vana och se och känna skillnaden själv!

  1. Drick 10 glas fördelat under dagen (helst mellan måltiderna, då det gynnar till en bättre matsmältning), under 30 dagar med start från idag (eller när du läser detta).
  2. Ät också mer färska grönsaker som innehåller mer vatten, som ökar upp vitaliteten och ger dig mer näring. Fyll upp tallriken med minst 50% färska grönsaker och dra ner på det andra. Svårare än så är det inte! 🙂 

Ta gärna en bild på huden före och efter och se skillnaden under dessa 30 dagar. Notera hur huden känns och vad du befinner dig mellan 1-10 i din livskraft och energi mot innan, för att sedan fråga dig samma fråga efter 30 dagar.

Vad får du för resultat?

Inlägget och de fina tipsen kommer från Johanna Bjurström – din Hälsohero. Du kan läsa inlägget som sin helhet här.