Lär dig mer om vårt lymfflöde och hur det fungerar

Lymfsystemet är en viktig del av vårt immunförsvar. Det är ett cirkulärt system som inte har ett eget hjärta- en pump, utan många hjärtan-utan pump!

Hjärtana kallas lymfhjärtan och beskriver formen på de små kanaler som fraktar lymfvätskan dvs lymfan framåt. De fungerar med en slags baksugeffekt så lymfan bara kan färdas åt ett håll.

Det som aktiverar dessa hjärtan är töjningar i hud och bindväv, strykningar, våra egna muskelsammandragningar och andningen. Lymfkärlen finns i hela vår kropp och brukar delas in djupgående och ytligt. Det är framför allt de ytliga som vi kommer åt med lymfflödesmassage men effekten påverkar hela lymfsystemet.

Att hålla lymfsystemet i god form är viktigt för alla, då det hjälper oss att hålla oss friska, och för många fungerar det problemfritt. Dock tror man att så många som 11 % av världens kvinnor lider av lipödem, som är en av de vanligaste nedsättningarna i lymfsystemet.

Har du funktionsrubbningar i lymfsystemet så är det viktigt att ha kunskap om hur du bäst tar hand om dig då dina besvär kan minska kraftigt i många fall. Att få lymfflödesmassage är ett mycket bra sätt och i kombination med egenvård blir det ännu bättre. Enkla övningar, hudvård, andningsövningar mm. När du kommer på lymfflödesmassage ingår det att du får övningar och tips, men du kan även kolla på SÖF.se för mer information.

Boka din lymfflödesmassage här.