Smärta i axeln

Smärta i axeln kan bero på många olika saker. Axelleden är en komplex led mellan överarmen och skulderbladet, som tillsammans med nyckelbenet utgör skuldergördeln. Den har en grund ledpanna för att få maximal rörlighet. Det betyder att muskler, ligament och andra mjukvävnader måste stabilisera axeln. För att klara det har vi en mängd muskler som går över leden och således många fästen som kan bli ömma.

När vi får ont i axeln kan vi enkelt sett tänka att vi krävt mer av musklerna än den har kapacitet för. Det leder till en överansträngning. Det i sin tur kan leda till trötthetskänsla, inflammation, aktiva triggerpunkter, spänningar och annat som skapar obehag. Ibland kan det räcka med att låta musklerna vila från det som orsakar smärtan för att låta kroppen läka.
Ibland kan man prova att öka kroppens kapacitet för att den ska kunna möta de krav vi ställer på den. Det kan vi exempelvis göra genom riktad träning, ökad smidighet och cirkulation samt olika typer av behandlingar. 

Vid skador är läget annorlunda. Kraftiga sträckningar eller hårda fall kan skada muskelfästen och ligament. Då krävs ofta rehab i första hand.

Bra frågor att ställa sig själv:
– När uppkom skadan?
– Gör det ont hela tiden eller bara i vissa positioner?
– Blir det bättre eller sämre av träning och rörelse?
– Är det svullet?
– Kan du själv avgöra om det blivit bättre eller sämre?

Vid skada eller inflammation krävs djupare kunskap om hur man bör hantera problemet. Sök dig till en terapeut eller läkare om du är osäker. Det finns diagnoser som diskbråck, reumatisk, artros, frozen shoulder mm som kan ligga till grund. Då kan det krävas mer specifik behandling men ofta kan manuella terapier som olika typer av massage, akupunktur eller kraniosakral terapi minska symtom och lindra smärtan. Här kan du boka behandling hos oss.